INSPIRATIE

De inspiratie van een ander

Geeft je kracht, de weg te gaan

Niet alleen, maar met elkander

Samen op weg, ik zie je staan

ONZE AARDE 

Onze aarde heeft kanker. ...… Maar er zijn genoeg mensen om de mensheid eeuwig op aarde te laten overleven. We moeten zuinig zijn op onze planeet, en als jullie net zo denken en dezelfde instelling hebben als een astronaut, ga je van de aarde houden zoals anderen niet kunnen. En als je echt van iets houdt, wil je het niet kwijtraken. Mijn vrouw wil mij niet kwijt. Ze wil er alles aan doen om mij te laten leven. Dat is de liefde en de houding die de mensheid tegenover de aarde moet hebben.

                                     Wubbo Ockels ( zijn laatste statement)

LESS IS MORE 

Hoe kan het dat wij in het Westen – in een tijd waarin wij de beste levensstandaard ooit beleven – alsmaar naar meer verlangen? De wereld komt 24 uur per dag via onze smartphone binnen. Een overvloed aan prikkels is het gevolg. We staan altijd aan. We weten ons er niet goed raad mee. De bevrediging is immers maar van korte duur en de leegte blijft.

Een tegenbeweging is in opkomst. Chefkoks pleiten voor de simpele keuken. Opruimgoeroes schrijven boeken vol tips hoe te ontspullen. Modeontwerpers scanderen: buy less, choose well. De Tiny House Movement wordt steeds groter. We halen zingeving uit het streven naar zero waste. Minimalisme lijkt de nieuwe levensstijl te worden.

Ook in de kunstwereld zien we deze tendens. Vandaag de dag grijpen kunstenaars terug naar minimalistische principes als hergebruik, ordenen en reduceren. Het zijn kunstenaars die – aan de vooravond van een nieuw tijdsgewricht – ons handvatten bieden hoe we het leven met minder kunnen inrichten. 

Museum Voorlinden 2019